Tuesday, December 30, 2008

Selamat Tahun Baru 1430H!

Tahun 1430 H membuka tirainya dengan pelbagai peristiwa besar yang menuntut tahap keikhlasan dan semangat juang yang tinggi daripada muslimin muslimat sedunia demi menjulang syariat Allah di muka bumi ini.

1- Saudara-saudara seaqidah kita di Gaza, Palestin diserang lagi! (sila click aljazeera dan IHT di link yang disediakan di sebelah kanan blog untuk mengikuti berita lanjut di aljazeera & International Herald Tribune). Mari kita sama-sama berdoa, bermunajat dan menunaikan solat hajat memohon pertolongan daripada Allah supaya DIA memenangkan angkatan Islam ke atas kuffar laknatullah.

2- Hukum hudud yang disyariatkan oleh Allah diperlekehkan oleh orang-orang Islam sendiri! Ketentuan Allah dipermain-mainkan. Permainan jenis apakah ini? Adakah kita rela hukum hudud dijadikan polemic politik pihak kerajaan demi mendapatkan kemenangan dalam pilihanraya Parlimen Kuala Terengganu? Ayuh, kita bekerja ke arah mendaulatkan syariat Allah! Bekerja ikhlas keranaNYA.

Selamat berhijrah! Hijrahlah dengan ikhlas semata-mata kerana Allah, nescaya kau tidak akan rugi buat selama-lamanya.

Wednesday, December 24, 2008

Just can't help myself

“Please, don’t write anything! Just listen to and concentrate on what I am saying. I’ve spent a lot of my time to prepare the notes and I’ll give them to you later, trust me”, said a renowned professor in our 4-5 pm-class yesterday.

My grip on the blue Pilot pen loosened suddenly and my eyes averted spontaneously towards him with a puzzled mind. I felt somewhat irritated and even more distracted from the previous focus on the lecture. What’s wrong with scribbling down? Did he think that I can write every single word that came out from his mouth? Arrggh! Never mind, I’ll keep on jotting down the main points of his lecture.

“Why you are still writing? You don’t trust me? I have 25 years of teaching experiences whereas you are only 25 years old. I know when you are writing, you can’t pay attention to what I’m saying and the message will not be communicated”, the professor said firmly when he saw there were still many students who simply ignored his recent order and one of them was me myself.

Sorry, Prof. I really, really trust you but I just can’t help myself. I know that I’m a visual and physical learner. That’s what I realized when I took a personality test in one program and I admit it. Listening is not enough for this kind of learner. The visual learner learns mostly by visualizing the information that he or she receives and relates one information to another information at the same time to get a clearer picture. In order to ensure that the picture does not easily fade away from my mind, I need pen and papers to draft it. The draft will be my reference point in the future especially during my revision period.

What about me as a physical learner? It means that I can’t stay still listening to the lecture for such a long time without doing something, at least not statically sitting on the chair. And writing is that something for me or else I’ll get bored and lose my focus easily. That would make me whiling away from one ‘fairyland’ to another ‘fairyland’ and that would be of no good!

Tuesday, December 23, 2008

Boleh diharap ke ni?

Alhamdulillah, pada tanggal 21 Disember 2008 yang lalu, Allah kurniakan lagi kesempatan untuk kaki ini melangkah ke bumi Kuantan setelah berminggu-minggu bersenang-lenang di rumah. Sebaik sahaja mata terlihat kelibat gerbang utama UIA, Allah sajalah yang tahu bagaimana bercampur-baurnya perasaan ini. Takut, gembira dan sedih..semuanya menjadi sebati. 4 bulan yang bakal menjelang nantilah yang akan menyaksikan setakat mana daya mujahadahku sebagai seorang undergraduate-student. Uhhuu..memikirkan keputusan peperiksaan yang lepas, hatiku menjadi luluh. Impian untuk menaikkan CGPA hancur berkecai. Namun, hati bertukar riang semula apabila mensyukuri nikmat Allah menghendaki diri ini tidak tergolong daripada kalangan mereka yang terpaksa reseat paper. Alhamdulillah ‘ala kulli haal!

Semester baru, azam baru. Itu yang selalu dipraktikkan. Untuk sem terakhir ini, aku berazam untuk menjadi orang yang boleh diharap sebab aku rasa aku masih kurang dalam hal tersebut. Dalam bahasa orang putih, boleh diharap is reliable or accountable. Kenapa, penting sangat ke jadi orang yang boleh diharap ni? Pentingla.. sebabnya aku sangat tak suka orang yang tak boleh diharap. Best ke kalau telinga sendiri tiba-tiba berdesing sewaktu terdengar orang kata kita ni tak boleh diharap? Tak best kan? Boleh diharap ini bagiku sinonim dengan amanah. Secara fitrahnya, kita memang akan suka kepada orang yang boleh diharap dan sebaliknya.


Kalau jadi student, jadilah student yang amanah. Apabila diberi assignment dan report untuk disiapkan, dia akan menyiapkannya dalam tempoh waktu yang ditetapkan oleh lecturer. Bukan setakat itu je. Disebabkan dia ni jenis yang boleh diharap, dia akan buat sehabis baik yang dia mampu tanpa perlu dipaksa atau dimonitor, bukan sekadar copy and paste sana sini atau presentationnya dibuat gitu-gitu je. Sikap boleh harap ini juga menyebabkan dia tidak mengabaikan tanggungjawab sosialnya.

Katakan, jika dia ditaklifkan untuk apa-apa jawatan, MPP ke, exco ke, class rep ke, ketua kumpulan ke, hatta tidak ada jawatan rasmi sekalipun, dia akan menyumbangkan kudratnya di mana sahaja diperlukan, dalam apa jua keadaan. Kalau dia sebagai ahli kumpulan, dia akan menjadi ahli kumpulan yang boleh memberi sumbangsaran, bukan sekadar beraksi sebagai pak angguk, mak turut atau yang paling menggerunkan, dia merupakan orang yang semua orang menyampah kat dia.

(Contoh: Dahla time discussion tak datang, pastu bila orang bagi tugas tak buat betul-betul. Orang lain punya part pulak yang dia komen lebih-lebih. Kalau markah dia sendiri sahaja yang affected takpe, ni markah semua orang pun jadi rendah disebabkan perangai dia seorang. Aduhai, malang sungguh kalau dapat ahli group yang macam ni.. Insaflah weih, tak ada siapa pun yang sukakan tabiat macam tu, tak untung satu sen pun! Hehe, apalah yang aku membebel ni? Bukan membebel, tapi ini ori punya case!)


Student yang boleh diharap ni, letakla kat mana-mana pun, still berjaya mendapatkan kepercayaan orang lain. Hanya orang yang dengki dengannya sahaja yang akan naik geram dan mengutuk-ngutuknya dari belakang. Biarlah..itu mulut dia, dialah yang jaga..jaga daripada disambar api neraka. Nauzubillahi min zalik! Macam bagus kan kalau dapat jadi student yang amanah? Iyalah, sebab dia ni memang boleh diharap!


Alangkah seronoknya jika kita mampu menjadi hamba Allah yang boleh diharap.


Setiap detik diri diabdikan kepada agama dengan rela

Lebih manis apabila setiap hela nafas berbaur redha

Ketika takut dengan ancamanNya, dia merindui janji manis Pencipta


Dipersiapkan diri untuk dijemputNya


Kerana dia cukup yakini


Hidup di dunia hanya sekali


Sedangkan mati itu pasti terjadi


Akhirat itu pasti ditempuhi


Hisab itu pasti dilalui


Syurga atau neraka itulah destinasinya nanti

Monday, December 15, 2008

Another New Phase of Life

15th December 1983:

With a help from a midwife, a 3.2kg baby girl was safely born in a traditional wooden house located at a countryside of Kota Bharu. The new born was a symbol of love of a couple who practiced love-after-marriage, yet lived happily ever after.

That lucky girl was brought-up with their own hands filled with love. Being the first child , she was by a little bit pampered as she got almost everything that she wanted. The things that she had were all new and she didn’t have to share them with others.

About two months before celebrating her 2nd birthday, she was gifted with a cute little friend. At first, she was happy as she now had someone to play with. However, day after day, she got envier with this new friend who in fact, her own sister. She was asked to share her stuffs with her younger sister. When they were quarreling, she was told to rise up the white flag first even though she was not the one who started everything and she really hated doing that.

She didn’t know that she was taught to have a good sense of responsibility at that moment. She didn’t realize that she was going to have more and more sisters and brothers in the next approaching years. She even didn’t have any idea on how to become a good leader in the future, just because she was still a toddler who didn’t understand how complicated the world actually is.

15th December 2008:

That girl in the story, named Nur Asiyah Mustapha Kamil, is now celebrating her 25th birthday, her 25th years of life, her silver jubilee. By the will of Allah, she is facing a new phase in her life with new persons around crafting new atmospheres. She feels very grateful and thankful to those who have helped and are helping her in becoming who she is. Please pray that every pace she takes and every move she makes are blessed by God. Thank you.

Sunday, December 14, 2008

Sacrifice

It has been a while since I last posted an entry here. I can’t believe that, don’t know where to start. So many things deep inside my heart.. but what to do? The recent Eidul Adha was very exciting as all my uncles, aunties and cousins gathered at nanny’s house during this festive season. Three families from my dad’s side united with the total members of 27; 11 from my family, 11 from my uncle’s, 4 from my aunt’s and not forgetting our lovely nanny. So sad that dad was not here.. may his soul rest in peace. Ameen!

The first thing done in the morning of Eid was performing the Eid pray and listening to Eid sermon right after that. From the mosque, we headed to nanny’s house to perform another ‘ibadah (worship); to sacrifice a cow. The slaughtering was done by the gentlemen in the families, nearby nanny’s courtyard.


Back in the old kitchen of nanny’s, the ladies were preparing the ingredients to be cooked with the in-coming fresh meats. Everybody worked hand-in-hand. Little kids were jumping cheerfully and moving here and there, creating a mixed indescribable noise of multi-pitches.. or should I call it a music rather than a noise? It could be a music if it brought pleasure but I’d rather not to call it as such if it only cracked my ear-drums. Well, no need to waste your saliva just to scold them angrily because I’ve made the same things when I was a child, long time ago and I would feel very sad when I got scolded, that’s a kid’s nature.. and probably the grown-ups too.

Alhamdulillah, praise be to Allah, for giving me another chance to live in this blissful mesmerizing mood with my beloved family members around. Will I have a chance to live in the same milieu in the future? I do hope so. I got one SMS that day from a friend of mine, Nurul ‘Izzah Zahari. The words were really meaningful that I want to share it here.

“SACRIFICE IS BEST WHEN THE CAUSE IS KNOWN AND THE EFFECT IS CERTAIN. THUS, MAKE SURE OF YOURS.. SO THAT YOU WON’T REGRET IT LATER”.

When a sacrifice is done to fulfill the order of Allah the Almighty, to give charity for the needy, to uphold the virtues and to blend the harmony within the society, then the causes are known and absolutely the effects are certain. Certainly there will be great rewards awaiting. In what form the rewards will be granted by God? They are all up to Him. May be a blessed society with a low crime rate, a serene heart with no more hatreds, a wealth and a health. We never know but we can predict. If all of us do the right things in the right ways, we know that by the will of Allah only the good things will be blooming.. a natural law that can’t be denied. We are confident that our good deeds done for the sake of Allah will help to peter out our small sins and Allah will prepare for us His magnificent paradise in the hereafter. Insya Allah.

Unluckily, the reality today is so disastrous.. too far from the sweet dream and seems so unreachable.
People sacrifice their own invaluable dignity only to get some money.
People sacrifice their priceless time doing the nonsense things only to feel the momentary pleasure.
What else? Let’s list them down..

Thursday, November 20, 2008

Treasure every moment ‘cause the same would never return

1- Blessed be He in Whose hands is Dominion; and He over all things hath Power
2- He Who created Death and Life, that He may try which of you is best in deed; and He is the Exalted in Might, Oft- forgiving
[67(Al-Mulk): 1 & 2]


Alhamdulillah! Being at home is the thing I treasure the most since I rarely got this golden chance. Now I can do everything I love; reading the books that I’ve bought in the previous months, watching TV, surfing the internet, planning my future and relaxing with my loved ones while the rain is pouring down heavily day and night.

Well, the monsoon is here and it’s a school break! It seems like no problems exist in this current life and there’s nothing much to worry about. But, will this kind of life remain the same? I know it won’t. Thousands of challenges are awaiting ahead as He may try me and test me am I best in deed?

I’ve got another one semester of my degree study which I consider it as my last chance to improve my academic performance. I heard several friends of mine mumbling, “There would be no much differences whether you perform excellently or not. At the end of the day, we’ll get employed by the government. We’re the JPA holders, remember? The money will still flow into our pocket”.

Well, say what you wanna say. It’s a world of freedom and I admit that the statements above are right though you guys still have to consider that each and every one us do hold the responsibility entrusted to us by our people; our ummah. We are answerable to them and to Allah, absolutely. It is such a great thing if we can formulate our best answer by then.

I ask myself, why do I need to put a target in life? Why don’t I merely accept the destiny befallen in me without having to put through so much effort? I found an answer. I can accept “what will be, will be” after I’ve given the best of me. I need my self-satisfaction. I don’t know my real potential buried within me unless I put my greatest effort to overcome the hurdles before me. I would never measure the depth of my innermost ability until I let myself do all the things it can. Then only I know what kind of person I am.

Does it sound too philosophical? May be, but it is not wrong, isn’t it? Life is about test. We do need philosophy to grip on so that we can maintain ourselves on track while we are tested. Islamic principles are made of practical philosophies which do not contradict with human nature. That is why we have got nothing to lose if we grip to Islamic principles in our deeds.

I do hope that I can optimize this 5-weeks-holidays to recharge myself and plan my life; my life as a servant of Him, a daughter, a student, a da’ie, a pharmacist-to-be and.. a-wife-to be..ehem, ehem :)

P/S: One of the ways for me to treasure every moment is by snapping photographs. The picture above was taken while having lunch at the seaside of Telok Gadong Beach, Dungun, Terengganu after my classmates and I paid an educational visit to XORIX SDN. BHD., another new pharmaceutical company owned by a Malay.

Saturday, November 08, 2008

Ada Udang di Sebalik Mee?

Artikel 1: Pemilihan Ketua Staf White House cetus kontroversi

Sementara itu, media Israel semalam menyambut baik pelantikan Emanuel yang berdarah Yahudi dengan salah satu akhbarnya menyifatkannya sebagai "orang kita di White House."
Stesen radio dan akhbar Israel melaporkan bahawa bapa Emanuel adalah kelahiran Baitulmaqdis dan pernah menjadi anggota kumpulan ultranasionalis bawah tanah, Irgun, yang menentang askar Britain sebelum tertubuhnya negara Israel pada 1948.

Emanuel sendiri pernah menawarkan diri untuk berkhidmat dalam tentera Israel dan pernah menjalani latihan selama dua bulan di pangkalan tentera di utara negara Yahudi itu semasa Perang Teluk 1991.

"Jelas, dia akan memberi pengaruh kepada Presiden AS supaya menjadi pro-Israel," kata bapa Emanuel yang berpindah ke AS pada 1960-an, kepada akhbar Maariv.

Artikel 2: Pengundi Islam marah Obama dikecam

Obama yang mempunyai nama Islam di tengah-tengah namanya iaitu Hussein telah dituduh sebagai seorang yang beragama islam dan mengamalkan ajaran Islam memandangkan bapanya adalah seorang Islam dan pernah tinggal dan bersekolah di Indonesia.

Obama, bagaimanapun menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu dan menyatakan beliau adalah penganut Kristian sejati.

Aku tertarik untuk memberi sedikit komen terhadap dua cebisan berita yang ditulis dalam Utusan Malaysia edisi Sabtu 8/11/08 ini.

1- Sudah jelas trang tang tang…Yahudi & Nasrani telah pun membina satu strategic plan untuk memulihkan penguasaan mereka terhadap dunia dan sedang melancarkan perang psikologi terbaik di abad ini; merabunkan mata musuh. Sebaik mana pun mereka di mata kita, pasti ada udang di sebalik mee.

“Never will the Jews nor the Christians be pleased with you till you follow their religion. Say: Verily, the Guidance of Allah (Islamic Monotheism) that is the (only) Guidance. And if you were to follow their (Jews and Christians) desires after what you have received of Knowledge (the Quran), then you would have against Allah neither any wali (protector or guardian) nor any helper”
[2: 120]


2- Umat Islam harus lebih berhati-hati! Teruskan berjuang untuk memartabatkan Islam kerana musuh tak pernah terlena.. Teruskan berdoa supaya mereka di sekeliling kita turut mendapat HidayahNya.

Sekian untuk kali ini. Nak gi study pulak. Nak tebus balik markah-markah yang terkorban dalam essays yang lepas. Buat sehabis baik utk MCQ! Allahumma rabbi yassir wa la tu’assir..ameen!

Tuesday, November 04, 2008

Allahummarhamna bil Qur'an!

Panggilan telefon daripada ummi sebentar tadi telah mengganggu konsentrasiku daripada terus mentelaah Clinical Practice Guidelines for Management of Adult Asthma. Sejurus ummi menamatkan panggilan, berjuraian air mataku mengalir dengan sendirinya. Entah kenapa aku tiba-tiba merasa hiba sekali sedangkan aku masih belum mampu memiliki peribadi seperti Abu Bakar As-Siddiq yang sangat murah dengan air mata.

Setakat ini, aku hanya dapat mengenal pasti beberapa perkara yang bisa membuatkan aku menangis. Antaranya, apabila melihat kesungguhan adik-adikku menghafal ayat suci Al-Quran walaupun susah untuk mengingati ayat-ayat tersebut, apabila adik-adikku meminta sesuatu daripadaku yang biasanya anak-anak lain akan meminta daripada ibu bapa mereka dan apabila ada antara adik-adikku yang melukakan hati ummi.

Sebentar tadi, ummi mengkhabarkan kepadaku bahawa adikku Asyraf hampir menamatkan hafazan juzuk 9. Sebenarnya, Asyraf meletakkan target untuk menghabiskan juzuk 9 sebelum balik ke rumah esok, cuti sekolah selama 4 hari. Tapi, targetnya tak tercapai. Pengajian pada tahun ini pula dah menghampiri ke penghujungnya sedangkan dia masih jauh di belakang.

Muqarrar (syllabus) yang ditetapkan oleh pihak pengurusan Maahad Tahfiz Sains Tumpat bagi pelajar tingkatan 2 ialah hafazan hingga juzuk 12. Di samping itu, ada syarat lain yang sering ditekankan oleh para guru: kalau tak lulus dua daripada tiga elemen ni, tak boleh naik ke tingkatan 3 (akademik, al-Quran hafazan & al-Quran bertulis).

Aku sangat pasti bahawa Asyraf mengungkapkan fakta-fakta tadi kepada ummi dengan penuh tenang kerana itu memang sifatnya yang aku kenali. Sebenarnya, dadanya sarat dengan dengan kebimbangan. Aku dapat merasakannya walaupun ungkapan itu tidak pernah keluar dari bibirnya. Aku menyaksikan kecekalannya dengan mata kepalaku sendiri. Subhanallah, kesungguhannya itulah yang memotivasikan diriku.

Setiap kali aku berpeluang untuk balik ke rumah, aku pasti akan menziarahinya di asrama pada setiap hujung minggu. Dan pada setiap kunjungan, aku tidak pernah melihat dia dalam keadaan lain kecuali dia sedang mengaji atau mengulangkaji pelajaran dan sekali sekala bermain ping-pong atau bola dengan rakan-rakan. Tak pernah pun aku datang dan dia sedang tidur. Di rumah, dialah yang paling banyak menghabiskan masa dengan al-Quran. Usai mengerjakan solat Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak, dia akan mengaji. Jarang sekali dia menonton televisyen dan kalau ada pun, sekejap-sekejap sahaja.


Di rumah, petang-petang, dia akan bermain ping-pong atau badminton samada bersama adik-adikku yang lain ataupun kawan-kawan sekampung. Masa luang yang ada akan digunakannya untuk menelaah pelajaran, mengaji, menulis seni khat atau melukis; satu lagi bakat yang ada pada dirinya yang tiada pada adik-beradikku yang lain.

Sebelum masuk ke maahad tahfiz pada tahun lepas, aku pernah bertanya tentang cita-citanya. “Nak jadi arkitek”, katanya. Baru-baru ini, aku memuji lukisan yang dihasilkannya. “Ni memang dah boleh jadi arkitek dah ni!”, aku menyatakan kekagumanku. “Tak tahulah Long, tiba-tiba rasa tak nak jadi arkitek. Nak jadi ustaz”, katanya menyatakan hasrat baru. “Boleh je, jadilah dua-dua sekali.. arkitek yang ustaz”, sahutku. Asyraf tersenyum.

Aku mengakui, Asyraf berganda-ganda lebih baik dariku. Hubungan eratnya dengan Al-Quran membuatkan aku termalu sendiri. Dia tak pernah menyakiti sesiapa. Tutur katanya terjaga dan dia sangat tenang. Kopiah tak lekang dari kepalanya dan dia gemar memakai baju berwarna putih. Minta tolonglah apa sahaja, dia akan melakukannya. Teramatlah sukar untuk mendengarnya mendengus marah. Asyraf selalu solat di awal waktu dan sentiasa mahu berjemaah di masjid. Tak perlu disuruh-suruh, tak perlu diajar-ajar. Dia bukan jenis yang akan meminta jika mahukan sesuatu. Hanya sesiapa yang mengenalinya akan mengetahui kehendaknya.

Seringkali aku mengusap kepalanya sambil berkata, “Tak apalah kalau kita lambat dalam hafazan. Yang penting, kita tak lupa apa yang kita dah hafal. Kawan-kawan yang laju tu, belum tentu diorang ingat semua kalau dah khatam nanti. Kadang-kadang, yang senang dapat itulah yang akan senang kita tinggalkan”. Aku amat arif tentang itu!

Hati ini, setiap saat ingin sekali menitipkan kata-kata semangat buatnya. Jangan mudah putus asa, Asyraf! Kak Long yakin, Allah Maha Mengetahui setiap usaha yang kita lakukan. Biarpun ia tiada nilai di sisi sistem yang manusia ciptakan, harga amal soleh di sisi Allah tak tergambar hebatnya. Ingatlah, dik, Allah menciptakan manusia berbeza kebijaksanaannya. Tak ada yang pandai dan tak ada yang bodoh. Ya Allah, rahmatilah kami dengan Al-Quran! Semoga Allah sentiasa memelihara kita dalam iman..ameen.

Tuesday, October 21, 2008

What’s Around the Corner?

Exam! The final exam for this semester is just around the corner. So, what? Be prepared! Can I achieve my target for this semester, GPA 3.5 or above? Huhu.. sometimes I think this is impossible since I only have several days to go and I know that I am not a very good sprinter. Anyway, we must work out for the success.
The condition is so beautiful in Muslim’s life. Muslim strives for the best but he knows that the only final-decision-maker is Allah, as “man proposes, God disposes”. In other words, strive for the best, prepare for the worst. Be it a success or a failure, Muslim knows there are hidden purposes in every single thing that happens in his life.

Somebody says..
“ALWAYS AIM FOR THE SKY, FOR IF YOU FAIL, AT LEAST YOU CAN REACH THE CLOUDS”

I say..
LET’S WORK AND PRAY, THEN, LEAVE THE REST TO HIM FOR A FINAL SAY..

P/S: Good Luck to All IIUM Students especially my friends from Kulliyyah of Pharmacy, IIUM Kuantan. Wishing you all the BEST in the coming exam. Bittaufiq wan najah!

Monday, October 13, 2008

Mimpi Ngeri di Tengahari

Apa yang berlaku ke atas diriku pada hari ini bukan lagi mimpi ngeri di tengahari, tapi realiti yang cukup membuatkan aku serik..uwaa! Sabar jela..cobaan!

Pagi ni aku & beberapa orang final year pharmacy students ke Stor Integrasi HTAA untuk tujuan audit. Kami bukan saja-saja nak audit, tapi audit ni dikira sebagai assignment dalam subjek Quality Assurance. Hasil audit nanti akan dibentangkan dalam poster presentation pada hari jumaat ni.

Aku sampai di HTAA pada jam 9 pagi bersama seorang lagi kawan. Pusing punya pusing, tak dapat-dapat juga cari tempat parking. Mula-mula aku berhajat untuk parking dalam kawasan parking Stor Integrasi tapi sebab dah terlepas dan jalan untuk masuk ke situ adalah jalan sehala, aku membatalkan niat.

“Kak AC, tu ada kosong!”, Yam mengunjukkan jarinya ke sebelah kiri bahu jalan.

“Alaa..petak kuning la..tak boleh”, aku mencuka.

“Tak pe kot..dah takde tempat lain dah ni nak parking. Muat je ni”, kawanku itu memberi alasan.

Selesai parking, kami bergegas ke pejabat stor untuk bertemu dengan pharmacist in-charge, Mr. Yap.

Alhamdulillah, rezeki kami pada hari tu. Mr. Yap ni sangat baik. Sebaik mengetahui bahawa kami semua tiada pengalaman dalam melakukan audit, beliau dengan rela hati mengendalikan taklimat berkenaan proses audit yang biasa dilakukan di HTAA. Kebetulan, pada hari ni juga, stor tersebut di audit oleh pihak berkuasa.

Kalau diikutkan prioriti, MY. Yap lebih berhak untuk entertain pihak berkuasa daripada kami para pelajar. Tapi, macam yang aku kata sebelum ni, Mr. Yap ni sangat baik. Beliau keluarkan semua dokumentasi dan rekod untuk ditunjukkan dan diajarkan kepada kami, seterusnya membawa kami ke stor tempat barang-barang disimpan, samada drugs, non-drugs serta dangerous drugs. Proses audit selesai pukul 12 lebih.

“Hmm..risaula, janganlah ade pape jadi kat kereta”, aku meluahkan kerisauan yang berbuku di hati kepada kawanku.

“Alah, takde papenye. Kalau kena saman, kite bahagi dua, saya bayar sekali”, satu janji telah dibuat sebelum aku menuju ke kereta.

Dari jauh, aku melihat ada sebuah topi keledar bersama seketul bata diletakkan di atas bumbung kerataku. Apa pula ni? Dup dap, dup dap, dup dap.. Sejurus aku menurunkan benda-benda tersebut daripada bumbung kereta, aku ternampak sekeping kertas diselitkan di wiper hadapan. Kena saman ke? Huhu..inilah kertas tersebut.


Dengan perasaan bercampur-baur, kami masuk ke dalam kereta dan bersedia untuk pulang ke UIA. Apabila aku start enjin dan masukkan gear, aku perasan bahawa kereta tak dapat bergerak.

“Tolong tengok kot-kot ade pape kat tayar”, aku memberitahu Nad.

“Kak AC, tayar pancit!”

“Hah? Sebelah mana? Depan ke, belakang?”

“Dua-dua, depan dan belakang”

Tanpa berfikir panjang, aku terus menelefon kawan-kawanku yang lain untuk mendapatkan pertolongan. Harap-harapnya mereka masih berada di kawasan hospital. Aku tak reti untuk tukar tayar, pandai bawa kereta je. Mulalah rasa menyesal sebab tak pernah belajar sebelum ni. Kalau tau, bolehlah buat sendiri, tayar spare ada di dalam but kereta. Tapi, satu je la.

Aku call Bazli. Dia tak angkat. Aku call Pis. Nasib baik dia angkat. Aku menceritakan situasi yang sedang aku alami. Pis berjanji akan datang segera ke tempat kejadian. Aku call Bazli lagi sekali. Dia tengah makan rupanya. Dia minta tolong Mondae and the gang datang membantu.

Aku keluar dari kereta untuk melihat keadaan tayar. Huh, totally flat!

Alhamdulillah, tak lama lepas tu ‘rescue rangers’ datang. Syukur sangat-sangat. Nasib baik ada kawan-kawan sekelas yang prihatin. Pis, Yam, Fairuz, Mondae, Raja, Buzak, Pojie dan Mijoe datang menghulurkan bantuan.

“Huh, tak guna punya orang! Kalau setakat letak notes or saman tu boleh la lagi nak terima. Ni, pergi pancitkan tayar kereta orang ape hal?”, salah seorang daripada mereka melampiaskan kemarahan.

“Kite lagi rela kena saman daripada orang rosakkan kenderaan. Kalau saman, boleh bayar”, aku menambah.

Sementara mereka berbincang untuk mencari penyelesaian, seorang staff Radicare datang bertanyakan keadaan sebenar. Yam dan Pis ke bangunan Radicare bersebelahan untuk mendapatkan pam dan spanar, kalau-kalau ada. Mondae menuju ke keretanya untuk mengambil jack dan aku mengeluarkan jack, tayar spare dan peralatan lain dari but keretaku. Yam dan Pis datang bersama berita baik, Alhamdulillah, Radicare ada compressor, boleh cabut tayar dan pergi pam kat situ.

Sementara Raja dan pak cik Radicare mengeluarkan tayar yang pancit, aku terpacak bermuram durja. Pelbagai persoalan menerjah ke fikiran.

Haha, inilah padahnya kalau aku tak ikut gerak hati sendiri. Aku tahu kebanyakan firasatku selama ini benar belaka. Kenapa pada kali ini aku menafikannya? Adakah firasat itu terhalang oleh dosa-dosaku? Astaghfirullahal azim!

Inilah juga padahnya kalau tak ikut peraturan. Setelah sekian lama aku jadi rakyat yang baik (law-abiding citizen), kenapa hari ni aku berubah?

Kenapa ada orang sekejam itu yang cuba merosakkan harta orang lain?

Aku dapat banyak pengajaran. I have to learn basic things about fixing the car break-down, at least how to use the jack and change the tyre. Huhu..

Aku bertuah punyai kawan-kawan yang bersama-sama di waktu aku susah. Aku berterima kasih yang tak terhingga kepada mereka, juga kepada pak cik Radicare. Moga-moga kebaikan mereka yang berhati mulia ini menyebabkan Allah mengampunkan dosa-dosa mereka sekiranya ada. Aku bersyukur kepada Allah kerana menunjuki jalan keluar kepadaku. Alhamdulillah!

“Haa..dik, jangan lupa catat kejadian ni dalam diari. Ingat tarikh hari ni, 13 Oktober 2008”, pak cik Radicare berkata kepadaku dalam nada bergurau.

“Mesti, pak cik! Hari ni dalam sejarah, hari hitam saya”, saya menyambut saranannya.

“Perkara macam ni selalu terjadi kat kawasan ni. Bukan kereta adik je yang kena, kereta-kereta lain yang parking kat sini sebelum-sebelum ni pun mendapat nasib yang sama. Ada satu masa tu, bukan satu kereta yang kena, kereta di depan dan dibelakangnya pun kena jugak”, pak cik menjelaskan kepada kami.

Oo..macam tu ke? So, this is not the first case here though it is the first case in my life. Aku paparkan cerita ni kat sini sebagai pengajaran kepada semua, terutamanya sebagai reminder untuk diri sendiri. Huhu..

P/S: I MissYou!

“Bila terasa rindu, kusebut namamu…”

Ops, please don’t quickly judge! Actually I miss my old days in Ramadhan, the month of blessing which has left all of us.

I miss all the good things that I’ve done and I believe that I was a better person in those days.

I miss my waking up early in the morning for qiyamullail and sahur

I miss reciting the holy Quranic verses each time after pray and pondering their meaning

I miss giving out sadaqah with my sincerest heart

I miss performing congregational prayers most of the times

I miss my quest of the lailatur qadr

Still, my greatest hope is I can continuously be the better person today and in the times to come.. in other 11 months before I meet my Ramadhan again, bi iznillah.

“Patah tumbuh, hilang berganti”

The Prophet Muhammad s.a.w. had left us but the spirit of his da’wah should forever stay within us

The month of Ramadhan 1429H has been replaced by Syawwal but the good things initiated in Ramadhan must be forever nourished in our daily ‘amal

P/S: I miss you, Ramadhan! Looking forward to be with you again.. I wish I am a better person when I meet you later.

Tuesday, October 07, 2008

Diari Syawal 1429H

1 Syawal 1429H:

Selepas solat sunat eid, kami sekeluarga bersama sepupu-sepupu menziarahi pusara abah untuk kesekian kalinya. Ini tahun yang kelima kami beraya tanpa abah. Semoga roh abah ditempatkan bersama para solihin..ameen! Harapan kami agar doa kami ini tergolong dalam doa anak-anak yang soleh, yang boleh menolong ibu bapa mereka di alam barzakh.
Dari tanah perkuburan, kami ke rumah nenek yang terletak tak jauh dari rumah kami, sekampung sebenarnya. Pada hari ini, menziarahi nenek dan saudara-mara sekampung menjadi keutamaan. Seronok betul dapat berkumpul ramai-ramai begini. Tapi, bila duduk berkumpul macam ni, soalan yang biasa diajukan kepadaku selaku cucu sulung sebelah abah ialah… “Long, bila nak kawin?”. Bila ye? Insya Allah, bila sampai waktunya..hehe, bijak tak jawapan tu?
2 Syawal 1429H:

Di sebelah petang, kediaman kami diserbu. Berduyun-duyun saudara mara dan sahabat handai datang beraya..aish, tak menang tangan kami dibuatnya. Tapi tak apa, sekali sekala macam ni memang seronok. Meriah!
3 Syawal 1429H:

Aku, adik-adik & sahabat-sahabat berkesempatan untuk menghadiri Aidilfitri Mahasiswa Kelantan 2008 anjuran Markaz Siswazah Kelantan (MSK) yang bertempat di Balai Islam, Lundang. Alhamdulillah, kali ini berkesempatan untuk menyertai forum yang membariskan panelis YB Hj. Fattah mahmood ( Exco Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan & NGO) dan YB Senator Mumtaz Mat Nawi (ahli dewan Negara) serta berpeluang mendengar ucaptama daripada YAB Tuan Guru Menteri Besar.

Berikut adalah antara isi-isi menarik yang dikupas sepanjang ijtimak berlangsung:

- Sekarang orang tengok kualiti kejayaan kita, bukan sekadar melihat kepada kuantiti kejayaan semata-mata (YB Fattah)

- Masalah paling utama yang mahasiswa hadapi apabila keluar dari kampus ialah masalah dalaman, ‘internal problem’ (YB Fattah)

- Jadilah mahasiswa yang diyakini rakyat, mampu menerajui kepimpinan! (YB Fattah)

- Bebaskan diri anda daripada kekangan “anda hanya mahir dalam 1 bidang”. Universiti: 1 dunia berada pada 1 tempat ‘universe’, punyai ilmu-ilmu yang menyeluruh (YB Mumtaz)

- Kita perlu ada minda pelapis, ‘sanad’ tak boleh putus (YB Mumtaz)

- Pelihara hubungan horizontal dan vertical, contohi konsep Isra’ Mi’raj (YB Mumtaz)

- Anak Kelantan perlu jadi peneraju! (YB Mumtaz)

- Budayakan penggunaan tulisan jawi. Melalui tulisan jawi, Islam dikenali di Kemboja (YB Mumtaz)

- Kita beraya bukan untuk pakai pakaian baru, bukan untuk makan ketupat, lemang dan rendang. Tujuan raya: untuk membesarkan Allah (rujuk ayat 185, Surah Al-Baqarah) kerana bersyukur atas hidayah yang dikurniakanNya terutamanya di sepanjang bulan Ramadhan (YAB Tok Guru)

- 3 perkara asas yang di ajar semasa peringkat Makkiyyah: Uluhiyyah (ketuhanan), an-nubuwwah (kenabian) dan al-bi’thah (kebangkitan semula) (YAB Tok Guru)

- Badan kita nak nasi sebagai makanan, jam ‘makan’ bateri untuk hidup, lembu makan rumput untuk hidup, kereta ‘makan’ minyak untuk bergerak. Setiap yang hidup perlukan makanan. Ruh kita juga hidup, tak mati dengan matinya jasad kita. Jadi, ruh kita juga perlukan makanan (YAB Tok Guru)


Petangnya, kami sekeluarga ke Kuala Krai untuk menziarahi bapa saudara sekeluarga. Nasib baik kesesakan lalu lintas tak begitu teruk. Hmm, teruk tak teruk pun, kami sampai di rumah pukul 11 lebih jugak la.

4 Syawal 1429H:

Hari ni jalan-jalan lagi.. pergi rumah sahabat-sahabat dan guru-guru. Malamnya layan cerita-cerita best kat TV.

5 Syawal 1429H:

Huhu, ni yang kurang best ni..dah nak kena balik Kuantan! Bertolak pulang ikut jalan pantai Kandis-Tok Bali-Penarik-Batu Rakit-Kuala Terengganu. Tukar driver sebelum masuk jalan dalam Jerangau-Jabor-Kuantan. Alhamdulillah, Sampai UIA lebih kurang pada jam 5.30 petang. Bila tengok je main entrance UIA, tiba-tiba rasa bahu senget sebelah. Capek!

6 Syawal 1429H:

Punya lah kalut kita bergegas ke kelas, rupa-rupanya, kelas mula pukul 9. Isk isk isk, apa daa..ingatkan pukul 8. Dalam fikiran ni ingatkan dah ada ditampal keputusan peperiksaan pertengahan semester kat softboard luar kelas, tapi sebenarnya belum ditampal. Takut! Entah berapa sen je markah yang dapat aku kutip, huhu. OK, sekarang kita layan internet la sket ye. Sambil-sambil tu cari sources untuk masukkan dalam report. Bila buat list, banyak rupanya report yang masih belum siap: report Cytotoxic Drug Reconstitution (CDR), Total Parenteral Nutrition (TPN), pharmaceutical syrup preparation, analysis of community pharmacy attachment bla bla bla..
7 Syawal 1429H:

Ready to post this new entry :)

Tuesday, September 30, 2008

Eid Mubarak!

Tum! Tum! Tum! Bunyi letupan mercun kedengaran di sana sini bersahut-sahutan tiada henti. Gembira benar budak-budak kampung aku malam ini. Barangkali, bedilan mercun tersebut sebenarnya menggambarkan kegembiraan mereka bahawa besok adalah hari raya, dah tak perlu puasa! Beginilah keadaannya kita jika berada dalam negara yang aman damai. Mungkin ada yang berkata.. “Ah, sesekali ‘bakar duit’, apa salahnya kan? Lagi pun raya ni kan setahun sekali je? Biarlah diorang berseronok malam ni!”

Berbeza sungguh dengan suasana yang perlu ditempuhi oleh saudara-saudara kita di Palestine, Iraq, Kashmir dan lain-lain kawasan milik umat Islam yang sentiasa bergolak. Bunyi letupan mendatangkan trauma yang teramat kepada mereka. Letupan sebegitulah yang menghancurkan kehidupan mereka, meragut nyawa ahli keluarga serta rakan mereka. Dalam masa yang sama, bunyi letupan itu jugalah yang membangkitkan semangat jihad mereka menghadapi kuffar laknatullah! Al-jihadu sabiluna, al-mautu fi sabilillah asma amanina.. jihad jalan kami, mati syahid cita-cita tertinggi kami. Ya, mereka sudah terlampau lali dengan hujan peluru, tak kiralah puasa atau raya.. Kita pula bagaimana?

Sedih..kita beginilah, masih terleka dengan nikmat yang mengaburi. Nabi, sahabat-sahabat, para salafussoleh mengakhiri Ramadhan dengan linangan air mata yang penuh pengharapan. Mereka berharap akan ketemu lagi dengan Ramadhan di tahun akan datang. Betapa sedihnya untuk berpisah dengan Ramadhan, bulan istimewa yang dianugerahkan Ar-Rahman kepada segenap umat Islam.

Allahu akbar, allahu akbar, allahu akbar
Allahu akbar kabira
Wal hamdulillahi kathira
Wa subhanallahi bukrotan wa asila…


Moga-moga, hari kemenangan yang kita raikan ini benar-benar kita berhak ke atasnya. Jangan pula beribadah di bulan Ramadhannya kita buat ala kadar, tapi berpestanya tak tentu hala. Glukosa dan kolesterol dalam darah meningkat, tekanan darah meninggi. Sudahnya, habis je Syawal, makin ramai pula yang kena penyakit itu ini. Diarrhea? Tak perlu cakaplah..dah lumrah. Klinik 24 jam itulah yang jadi tumpuan. Tersenyum si doctor. Tak apalah tak dapat beraya pun, janji duit masuk..tula, sape suruh makan sampai tak sedar diri..hehehe.

Ini sekadar coretan di malam raya. Kejap lagi nak kemas rumah sikit, lepas tu nak tolong ummi kat dapur. Eid Mubarak! Kullu ‘aam wa antum bikhair..taqabbalallahu minna wa minkum taqabbal ya kareem!

Syawal menghampiri sedang kita dibuai kemanisan beramal
dalam bulan penuh keberkatan
Meski sebak terukir di jiwa,
hakikatnya kemenangan perlu diraikan
lantaran Syawal hadir tanda kesyukuran
Ilalliqa’ ya Ramadhan
Pergimu memenuhi aturan Al-jabbar
Moga asuhan Ramadhani terus segar di jiwa

Salam kemenangan Eid-ul-Fitr
Maaf Zahir & Batin

Jemputlah berkunjung ke rumah!

Thursday, September 18, 2008

Mereka Kembali!!

Tidak! Tidak! Monyet mengganas lagi! Kali ni gerombolannya lebih besar & lagi aggresif berbanding sebelumnya. Nasib baik aku & roomates selalu berjaga-jaga sekarang selepas kami diserang kali pertama dahulu. Kalau dulu, nak tinggalkan bilik, tingkap akan dibuka untuk memudahkan pengaliran udara. Sekarang, ohho..jangan harap la. Kalau buka juga memang cari nahas namanya! Apa yang berlaku dalam serangan pertama dahulu?

1- Semua orang tinggalkan bilik dalam keadaan tingkap yang luas ternganga

2- Hanya aku yang berada di dalam bilik petang tu

3- Sedang aku berada di meja studi, sekilas pandang aku ternampak dahan-dahan dan daun-daun pokok Bauhinia variegata yang bersebelahan dengan bilikku bergerak-gerak..mula-mula perlahan, kemudian makin rancak

4- Aku dengar ada barang jatuh dalam compartment seorang roomate. Oh, mungkin dia dah balik kot!

5- Tak semena-mena, terpacullah seekor lembaga berbulu di tingkap bilikku. Aku terpaku seketika. Satu patah perkataan pun tak terkeluar daripada mulutku. Aku memang begitu, agak susah untuk menjerit

6- Huhu, nasib baik makhluk tu tak sempat melompat masuk ke bilik. Agaknya, apabila monyet tu tengok muka aku yang pucat lesi, dia pun naik seram lalu bertempiaran lari.. hehe

7- Aku terus tutup tingkap & memeriksa tingkap di compartment roomates aku

8- Oh, tidak! Telah berlaku satu pencerobohan di dalam satu compartment..habis bersepah compartment kawan aku tu. Plastik makanan berterabur!

9- Si mangsa sampai ke compartmentnya. “Monyet tu bawak lari kerepek saya! Huhu, baru je beli..banyak pulak tu”

Haha, tulah alkisahnya pada serangan pertama. Kami takkan biarkan serangan kedua menyusul! Di bawah ni gambar si monyet-monyet yang aku berjaya rakamkan semalam. Monyet-monyet tu tengah memanjat ke bumbung. Enjoy the picture! Itulah nasib budak-budak UIA Kuantan bilamana hutan-hutan di sekeliling UIA ditebang dan bukit-bukit digondolkan. Sudahnya, kami yang jadi mangsa para moyet yang dah berstatus pelarian!

Qasad Perjuangan


Malam ini aku benar-benar tersentak lantas terjaga dari lena yang membuai. Baru kutahu bahawa aku masih belum mengqasadkan niat dalam perjuangan ini semata-mata lillahi ta’ala. Betapa selama ini, aku masih mengharapkan redha manusia mengiringi langkah perjuangan yang kuhayun. Pejuang jenis apakah aku ini? Astaghfirullahal ‘azim..

Kalau betullah aku berjuang kerana Allah, sudah pasti aku tidak akan ambil hati dengan kelakuan manusia. Buatlah apa pun, aku sepatutnya tegar membawa agama kerana aku berkhidmat bukan demi mereka, tapi demiNya Yang Maha Esa.

Jika benarlah aku berjuang demi Allah, takkan mudah kumengalah dengan bisikan hati meskipun telatah manusia cukup meruntun nurani. Sifat pejuang sepatutnya tidak ambil kisah dengan dunia kerana hanya ada Dia di dalam jiwa.

Ah, dunia yang indah..
Memang dijadikan untuk menduga
Thabat sang pejuang dalam medan tempurnya
Tak pernah mengalah sebelum kalah

Bangkit dan terus bangkit
Moga terlihat syiarNya dijulang
Meski jiwa terluka sakit
Walau hancur tulang belulang

Kerna
Sang pejuang tidak berjuang kerana manusia
Sang pejuang berjuang demiNya
Hanya Dia!

Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!

Monday, September 15, 2008

Niat

Kenapa kalau kita puasa, tak rasa lapar sangat berbanding dengan hari yang tak puasa tapi kita tak makan? Dari segi saintifiknya, rembesan asid di dalam perut (gastric secretion) yang berfungsi untuk mencernakan makanan adalah dikawal atur oleh saraf dan mekanisme hormone. Rembesan berlaku dalam 3 fasa:

1- cephalic phase (otak)
2- gastric phase (perut)
3- intestinal phase (usus)


Cephalic phase:

Dalam fasa ini, perut akan mengeluarkan asid sekiranya terdapat makanan di dalam mulut atau kita melihat makanan, menghidu bau makanan, mendengar tentang makanan atau memikirkan tentang makanan.

Bagi orang Islam, kita diajar supaya memasang niat dalam melakukan sesuatu termasuklah berniat di malam hari / sebelum subuh apabila mahu berpuasa pada siang harinya. Sebenarnya, niat berpuasa kerana Allah itu merupakan satu persiapan bagi badan kita, samada persiapan fizikal, mental dan spiritual. Apabila kita memasang niat, otak secara automatic akan memberitahu sistem-sistem yang ada pada tubuh badan kita bahawa kita akan berpuasa. Mesej ini turut diterima oleh sistem pencernaan kita termasuklah perut. Perut akan mengurangkan rembesan asid kerana tidak akan ada makanan yang perlu dicernakan justeru kita tidak merasa sangat lapar.

Sewaktu berpuasa, kita tidak digalakkan untuk memikirkan tentang makanan yang akan dimakan apabila berbuka nanti, bahkan kita disunatkan menyibukkan diri dengan amal ibadah dan amalan-amalan sunat. Amalan-amalan ini secara tidak langsung mengurangkan tumpuan otak kita daripada memikirkan tentang makanan yang sebenarnya akan merangsang rembesan asid perut.

Keadaan sedikit berbeza apabila kita tidak berpuasa. Contohnya, kita akan terasa lapar apabila waktu untuk makan tengah hari telah tiba sedangkan kita telahpun bersarapan pada waktu pagi. Lapar kita akan terus bertambah-tambah jika perut kita lambat diisi sedangkan waktu telah menjangkau ke sebelah petang. Kenapa? Kerana badan kita tidak bersedia untuk menerima keadaan lapar tersebut. Tapi, ini tidak berlaku apabila kita sedari awal berniat untuk berpuasa, sekaligus menyediakan badan kita untuk menghadapinya. Wah, hebatnya Islam! Sebab itulah niat sangat dititiberatkan dalam Islam. Segala-galanya bermula daripada niat.

Gastric phase:

Fasa ini diaktifkan apabila wujudnya makanan di dalam perut yang menyebabkan otot-otot perut meregang, seterusnya sel-sel dalam perut akan mengeluarkan asid untuk pencernaan. Bagi yang berpuasa, semestinya fasa ini tidak aktif kerana tiada makanan yang masuk ke perut dan perut pun tidak akan berkeroncong.

Intestinal phase:

Rentetan daripada fasa kedua, rembesan asid perut dalam fasa ketiga ini dirangsang oleh regangan otot-otot perut serta kewujudan produk hasil daripada pencernaan protein di bahagian awal usus. Rembesan asid ini berlaku 1-3 jam selepas makan. Sewaktu berpuasa, fasa ini juga tidak diaktifkan kerana kita tidak makan.

Subhanallah! Banyak betul pengajaran yang dapat kita ambil daripada makhluk-makhluk ciptaan Allah. Daripada sebesar-besar benda hinggalah sekecil-kecil benda yang diciptaNya, semuanya memperlihatkan kekuasaan Allah bagi mereka yang memikirkannya. Setiap kejadian, ada tujuannya.

Allah berfirman dalam surah Az-Zariyaat ayat 20 & 21, maksudnya:
“Dan di bumi terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang yakin, dan (juga) pada dirimu sendiri. Maka, apakah kamu tidak memerhatikan?”

Bodohlah kita jika kita masih mahu mengingkari pencipta kita sedangkan kita tidak mampu mencipta walau satu sistem pun di dalam badan kita sendiri, selengkap sistem yang diciptakan Allah. Moga-moga puasa dan amalan kita di bulan Ramadhan kita pada tahun ini mampu meningkatkan kesyukuran dan ketakwaan kita kepada Yang Maha Agung. Ameen!

Tuesday, September 09, 2008

Alluring but Dangerous!


The moment I was introduced to this poem, I instantly felt in love with it. The words arranged by Frost are very meaningful to me and made me somewhat realized that I actually love arts and literature. That moment marked the beginning of my obsession in reading, writing and learning linguistic stuffs. I started to like reading English novels especially if the author is John Grisham, Danielle Steel, Sidney Shieldon and Ken Follet. I really enjoyed English classes particularly the literatures in KOMSAS syllabus when many science students found it very boring. That was the story back in year 2000 when I was a form 4 student in Maahad Muhammadi Lilbanat, Kota Bharu.

This morning, after congregational Subuh prayer and recitation of the first half of Chapter 9 in the Holy Quran, I read a new chapter in Stephen R. Covey’s great book, “The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness”. The chapter begins with this Frost’s poem and it really drew my attention. Here are the Covey’s comments regarding line 18, 19 and 20 of this poem and I am absolutely agree with him.

Everyone chooses one of two roads in life – the old and the young, the rich and the poor, men and women alike. One is the broad, well-traveled road to mediocrity, the other the road to greatness and meaning. The range of possibilities that exist within each of these two destinations is as wide as the diversity of gifts and personalities in the human family. But the contrast between the two destinations is as the night is to the day.

The path to mediocrity straitjackets human potential. The path to greatness unleashes and realizes human potential. The path of mediocrity is the quick-fix, short-cut approach to life. The path to greatness is a process of sequential growth from the inside out. Travelers on the lower path to mediocrity live out the cultural software of ego, indulgence, scarcity, comparison, competitiveness and victimism. Travelers on the upper path to greatness rise above negative cultural influences and choose to become the creative force of their lives. One word expresses the pathway to greatness. Voice. Those on this path find their voice and inspire others to find theirs. The rest never do.

All of a sudden, I stopped reading as several things have strike my mind in a single blow. A nasheed from In-Team entitled Jangan Kita Lupa, a Quranic verse and a hadeeth (Bada’al islaamu ghariiban…fathuuba lil ghurabaa’).

Jangan Kita Lupa

Hai Manusia Yang Hidup Di Dalam Dunia Ini
Jangan Kita Lupa Pada Godaan Dunia
Hidup Ini Adalah Kurniaan Dari Tuhan
Dan Hidup Ini Janganlah Dibuang Percuma
Jalan Yang Sempit Yang Membawa Kepada Kehidupan
Jalan Yang Luas Yang Membawa Kepada Kehancuran
Ramai Orang Yang Melalui Jalan Yang Luas Itu
Sedikit Orang Yang Melalui Jalan Sempit Itu

Hai Manusia Yang Hidup Di Dalam Dunia Ini
Jangan Kita Lupa Pada Godaan Dunia
Hidup Ini Adalah Untuk Sementara Waktu
Apa Yang Ditanam Itulah Nanti Yang Dipetik

I found the similarity of the message between the Frost’s poem and these three different items which then made me draw this conclusion:

Don’t be easily fooled by this beautiful world! It does worth if we dive into a pool of hardship when in the end we are going to embrace the sweetest medal of success; the success in the Hereafter.

Sunday, August 31, 2008

Madrasah Ramadhan


Alhamdulillah
Syukur padaMu ya Allah!
Kau masih memanjangkan usia kami
Untuk bertemu lagi dengan bulan barokah ini

Tuhan,

Malunya kami untuk meminta-minta denganMu
Sedang selama ini kami terlalu berkira-kira denganMu

Tiada sekelumitpun gunanya dunia ini kepada kami
Tanpa rahmat kasih sayangMu yang tiada bertepi

Meski dosa kami selama ini tiada terhitung
Kami jua mahu merasa keampunanMu yang menggunung

Doa kami agar segala amal ibadah yang akan dipersembahkan
Bisa memerdekakan kami daripada azab neraka yang mengerikan

Kami kepingin sekali untuk menggenggam segulung ijazah TAQWA
Natijah pentarbiyahan di MADRASAH RAMADHAN yang mulia

Kami mengharapkan Ramadhan kali in penuh makna
Agar dapat kami lalui dengan sempurna

Ya Aziz, jangan Kau tempatkan kami bersama mereka yang rugi!
Ya Jabbar, kurniakan kami kesabaran dalam beribadah!
Ya Rabbana, istajib du’a ana!

“Ramadhan.. awalnya rahmah, pertengahannya keampunan, penghujungnya kemerdekaan daripada api neraka”

Friday, August 29, 2008

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan!

Several days to go.. Jom kita pakat-pakat countdown! Jadi, bagaimana dengan persiapan kita semua untuk menyambut bulan umat Islam ini? Dah siap dengan Al-Quran dan tafsirnya di tangan? Dah beli kurma? Dah tanamkan tekad baru? Dah wish muslimin muslimat yang lain? Kalau belum, marilah kita sama-sama bersedia dari sekarang untuk menghidupkan bulan yang mulia ini!

Apabila kita hitungkan balik, agak-agaknya dah berapa kali kita bertemu dengan bulan Ramadhan ni? Dan berapa kali pula kita telah meninggalkannya dengan harapan untuk bertemu kembali? Adakah harapan kita begitu membunga sepertimana harapan seorang pencinta untuk bertemu dengan sang kekasih yang setia? Juga, apakah natijah kepada setiap pertemuan itu? Mungkin ada di antara kita yang perasaannya biasa-biasa saja. Mungkin juga ada yang bertambah-tambah kemungkaran yang dilakukan berbanding sebelum ini.. nauzubillahi min zalik! Ya, Allah, minta dijauhkan! Mungkin juga ada yang rasa lebih bersemangat untuk mendekatkan diri kepada Allah dan berjuang untuk Islam. Ya, inilah yang kita mahukan!

Sekiranya natijah yang pertama dan kedua yang kita telah perolehi hasil daripada pertemuan-pertemuan yang lepas, untuk kali ini, biarlah natijah ketiga yang bakal kita kecapi. Walaupun Ramadhan yang sama yang akan kita tempuhi, tapi natijahnya perlulah berbeza dan lebih baik dari yang sebelumnya; “Ramadhan..same event, different outcome”.



Ihya’ Ramadhan 1429, UIA Kuantan:

Aktiviti-aktiviti untuk menghidupkan Ramadhan akan dianjurkan hasil kolaborasi: Student Development Secretariat of SRC, Islamic Care Bureau of MRC, Dakwah & Tarbiyyah Bureaus of MSC, IPhA, HEALS, NURSS, DENTSS dan PROFAZ, dan Islamic Affairs Bureau of SCIENCESSS. Sila rujuk poster-poster, banner, flyers dan handbill yang telah dan akan ditampal/digantung. Yuk, kita meriahkan bulan puasa ni dengan kerja-kerja yang berfaedah! Ramadhan Kareem..kullu 'aam wa antum bi khair!


Aslih nafsak wad’u ghairak..

Friday, August 15, 2008

Nonsense

There are too many issues to be churned, yet too many other works to be done. Alhamdulillah I’ve submitted the laboratory report on Hard Gelatin Capsule formulation to Dr. Tanveer this morning (though it was a bit late than the expected due date) and that’s a great relief for I’ve accidently slept with my loyal laptop last night. So now, my comments about one of the issues playing around us inside the campus:

New academic attire for IIUM graduands!

RM 2.1 million spent by IIUM to change the academic attire for the graduands. That’s the most absurd and nonsense thing I’ve ever heard. Several questions arise:

What’s wrong with the old attire? There’s only one IIUM in Malaysia and that is unique. Why do we have to bother to standardize the attire when we ourselves are unique? We have to uphold the unique Islamic characteristics and be proud of our own image. There’s no desperate need for IIUM to follow others. Or, is IIUM is desperate enough to start following that western civilization which has no value at this point? Moreover, none has died while wearing the old attire. I bet there’s a political agenda behind this issue.

Where did the old robes go? Dumped somewhere? Can they be traded-in and if so, will the return price be the same as the 2.1 mil? I don’t think so. So, this is a waste!

How long the Kuantan students have to wait? This year, 2nd and 3rd years male students have to stay in the hostel or rent-house out of Indera Mahkota Campus (IMC). Next year, will the female students suffer the same? There’s nothing impossible. With the hike of petrol price and thus the price of other stuffs, and inadequate facilities, the life got more difficult than before. Sadly, no sign of new hostel buildings appears in our sight. No sign of proper sports complex. What is happening to our hospital site? Nothing! You better visualize how the hospital would be in your dream rather than keep on waiting for the construction to take place. While visualizing, please remember that IIUM have already produced more than 10 batches of medical students and this campus is a health-care-based campus where students from other kulliyyahs also go to hospitals to do the clinical things. I wonder what the progress would be in this campus should the 2.1 mil is spent for this purpose. Do we have to do demonstration first for our voice to be heard? I hope, no.

IIUM needs the money desperately to tailor new robes and mortar board. That is why the budget for students’ activities has to be cut down. Huh, can the new robes and mortar boards produce IIUM Islamic world-class graduands? I prefer laughing out loud rather than answering that ridiculous kind of question.

P/S:
1) IIUM Kuantan Festival 2008 (I-Quest 2008): 15-17/08/08 [by: SRC]
2) Ihya’ Ramadhan 1429 H (IR 1429): 18/08/08 – 26/09/08 [by: Student Development Secretariat of SRC & DNT bureau of MRC and all KBSs]
3) Mid semester exam for final year pharmacy students: 25-30/08/08

Monday, August 11, 2008

Scary Drama

Yeah, get ready to continue typing the industrial report! I typed several sentences regarding Quality Management System and then I stopped. My neck started to ache. Knowing that I need to stretch a bit, I turned my head to my right and then to the left. Oh, no! I can’t believe my eye! I stared to that creeping creature and I blinked again and again. It was…a centipede on my bed! I have never seen a centipede that big before this. With the length more than the length of a 15 cm ruler, a black-dark brown striping body of about the size of my finger and long crawling pairs of legs, that bloodcurdling creature moved from the head-side of my bed down towards the end of the bed. I was so stunned that I could do nothing but staring for a few seconds.

Finally, a word came repeatedly out of my mouth, “Lipan! Lipan!” Upon hearing my scream, my other roommates dashed out from their own compartments and headed to mine. I rushed out of my compartment to search for something that can be used to hit the centipede. I grabbed our broom and Fajar gave me her Ridsect. I sprayed the centipede with the Ridsect hoping that this will somewhat make it dizzy. Nevertheless, the centipede suddenly slipped under the mattress. I turned over the mattres. There it was!

“Sembur lagi!”, Fajar urged. Then I put more sprays until the centipede jumped out of the bed and landed on the floor. Instead of staying still, it moved towards my book rack and hided there for a while. I jolted an ABBA file and the centipede crept out. Then, Fajar hit it with the broom but not hard enough to crack it.

“Meh sini penyapu tu”, I said to her.

She handed-over the broom to me. With an irregularly throbbing heart, I hit the centipede hard with the wooden part of the broom. It struggled to survive but it made me wanted to kill it even more. I hit it again and again until most parts of its body cracked.

“I’m sorry Mr. Centipede, I have to”, I slowly whispered while wrapping the still body with a newspaper before throwing it away into the dustbin outside of our room (look at the real picture of the cracked centipede below for the real view).

I opened the window of my compartment to let out the fume of Ridsect. I get back to my laptop, wanting to continue the suddenly withheld work. I found that I can’t even focus on the screen. I should see an incomplete industrial report displayed on the LCD screen but, the only thing I saw was a flashback of tonight scary drama with Mr. Centipede as the main actor. Suddenly, the goose bumps appeared on my skin. God, how can I sleep tonight? It was crawling on my pillows, on my very bed just now. What if another one came out while I was sleeping soundly and it crawled freely on my body? Oho, I just can’t imagine!

Fortunately, someone consoled me and that made me realized that I have my Allah. I prayed to the Almighty, hopefully He will send His Angels to protect me in my sleep. Ameen..

Tuesday, August 05, 2008

Just A Monologue

Too many things have been taking place nowadays in my life and there are too many challenges to be taken up by me. Following numbers of talks and chitchatting with my friends, after listening to the voice of their hearts, at this very moment, I begin to think about myself. Am I too idealistic person or perfectionist? All this while, do I care about other people’s feeling? Do I put rationality too much in front of me and sometimes leave the emotional part behind? Am I too pushy? I realize that not few who have felt offended by my attitude. Sorry, guys. I was a lousy loser indeed! Astaghfirullahal ‘azim…

Thinking about this won’t make me this miserable if I am dealing with goats or sheep, but I am not! I am dealing with Homo sapiens who have been gifted with magnificent brain and wonderful heart. Subhanallah! The brain makes this kind of species keep thinking and thinking while the heart makes them feeling good or feeling bad. Thinking and feeling should be properly synchronized in their action because if one of them is affected, the action will be consequently affected too. Thinking without feeling will make them a mean species while feeling without thinking will only make them a helpless creature. Hopefully, I’m classified neither in the former category nor in the latter category.

C’mon, don’t say that I have a big problem. Instead, say to the problem that I have a 'BIG' God!

O Allah, guide me to the right path!
O Allah, show me the way of being an excellent caliph!
O Allah, help me to be a high-quality human!
O Allah, please…put not on me a burden greater than I have strength to bear!

Ameen..

Tuesday, July 22, 2008

Wind of Change

Nak balik ke tak? Nak balik ke tak? Kalau tak balik hujung minggu ni, alamatnya, awal bulan puasa nanti la baru balik. Huu, lama lagi tu! Hmmm, itulah persoalan yang bermain-main dalam fikiran saya sewaktu tengah clerk case di Wad 7C, Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Khamis lepas. Fikir punya fikir, akhirnya saya nekad untuk balik. Esok nak balik, hari ni baru cari tiket. Nasiblah. Kalau ada tiketnya, bolehlah balik. Saya bertanya di semua kaunter tiket; Transnasional, Mutiara, Budaya etc. Semua tiket ke KB sudah habis terjual! Pelik. Why the tickets were successfully sold out? Bukannya ada cuti umum pun pada hujung minggu ni.

Tiba-tiba saya tergerak untuk ke kaunter SKA Ekspress yang saya tak pernah ketahui kewujudannya sebelum ni.

“Tiket Kuantan-KB esok malam ada tak, pak cik?”

“Ada, tapi bas pukul 1 pagi je yang tinggal. Nak ke?”

Dalam sejarah saya menaiki bas dari Kuantan ke KB, tak pernah saya naik bas yang bertolak pada jam 1 pagi. Memandangkan hanya itu pilihan yang saya ada, saya setuju untuk membelinya. Alhamdulillah, masih ada rezeki untuk saya balik kampung. Tak sabar rasanya nak merasai durian-durian yang tengah menanti di rumah.

Dah pukul 1.30 tapi bas yang dinantikan masih belum muncul walaupun embun-embun jantan sudah mula membasahi bumi. Bagi menghilangkan kebosanan, saya berbual dengan dua tiga orang penumpang bas yang sama. Rupa-rupanya, ini kali pertama mereka menaiki bas untuk pulang ke KB. Selama ni mereka drive sendiri. Ooh, patutlah! Patutlah tiket habis. Semua orang nak berjimat-cermat rupanya! Naik bas lagi jimat. Nampaknya seruan Pak Lah supaya rakyat mengubah gaya hidup dan mula berjimat cermat telah pun disahut oleh rakyat dengan sepenuh hati tanpa ragu-ragu.

Nak tak nak, rakyat terpaksa berubah. Akan tetapi, rakyat masih musykil yang teramat. Kenapa kerajaan masih begitu juga? Peruntukan yang melampau untuk golongan atlet! Pembiayaan SUKMA yang keterlaluan! PTPTN masih mengekalkan caj kepada para penghutang! Konsert-konsert hiburan terus mendapat tajaan kerajaan! Duit banyak dihabiskan untuk pesta itu, pesta ini. Apa semua ini?

Dalam hal ini, tabik hormat dan junjung setia patik kepada Tuanku Sultan Mizan. Baginda mempelopori usaha mengubah gaya hidup yang sebenarnya. Tiada penganugerahan darjah kebesaran pada Hari Keputeraan baginda. Hari besar baginda dihiasi dengan bacaan Quran serta tahlil. Daulat Tuanku! Semoga sinar baru Islam terus bersemarak di bumi Malaysia di bawah payung pemerintahan Tuanku.

Sunday, June 29, 2008

Selamat Datang Adik-adikku!

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum! Welcome to IIUM Kuantan, the Garden of Knowledge & Virtue! Ya, inilah ucapan keramat buat adik-adik yang baru sahaja melangkahkan kaki ke kampus UIA di Kuantan ini.. Amacam? Ada baik punya tempat? Harapan saya sebagai senior, carilah ilmu dan pengalaman sebanyak yang mungkin tatkala Allah berikan kita peluang untuk berada di bumi Kuantan ini.


Nak tambah ilmu akademik? Rajin-rajinlah datang ke kelas, jangan ponteng-ponteng tau! Nak tambah ilmu agama? Rajin-rajinlah hadir ke kuliyah-kuliyah agama yang persatuan anjurkan, jangan malu-malu untuk bertandang ke surau. Nak kutip pengalaman? Rajin-rajinlah libatkan diri dalam kerja-kerja dakwah kerana jalan dakwah sememangnya amat mencabar, terlalu banyak pengalaman yang bakal dirasai!

Ketiga-tiganya memerlukan satu kata kunci yang sama: RAJIN. Jadi, lepas ni dah tak bolehlah nak bermalas-malasan, asyik nak berada dalam comfort zone je.. Itu bukan jati diri anak muda. Sebabnya, anak muda perlu bergerak (haraki), harus proaktif bukan setakat reaktif, belum cukup jika sekadar aktif apatah lagi pasif.

Nak dijadikan cerita, kemasukan untuk sesi ini tiada Taaruf Week seperti tahun-tahun yang sudah, cuma ada Taaruf Days je dengan mengekalkan nama sebagai Taaruf Programme. Tak tahulah kenapa jadi macam tu. Tak cukup budget kah? Atau, apakah ada motif tersembunyi di sebalik perubahan ini?

Tuesday, June 24, 2008

Apa Yang Penting?

Untuk memahami entri ini dengan lebih jelas, anda dikendaki menonton sekurang-kurangnya sekali rancangan kartun Wonderpets, jam 2.30 petang, setiap hari di TV9, dekat di hati.. (TV9 sepatutnya berbangga mempunyai penonton macam saya yang tolong promote, hehe..)

Apa yang penting?
Kerjasama!
Apa yang penting?
Kerjasama!

Wonderpets, wonderpets, kami datang
Membantu kawan yang kesusahan
Kami tak besar dan kami tak kuat
Bila bekerjasama, semua jadi mudah
Yeaaah, wonderpets! Yeaa!


Buat sahabat-sahabat yang mempunyai adik atau anak buah di rumah, saya pasti, sepanjang cuti ini, lagu Wonderpets lah yang sering berkumandang di pendengaran, siang dan malam. Hehe, mula-mula saya dengar adik bongsu saya menyanyi, saya terhibur juga. Tambahan pula, liriknya amat bermakna.. KERJASAMA! Agaknya, dari manalah dia dapat lirik lagu ni? Rupa-rupanya, setiap kali tepat pukul 2.30 ptg, yang dia duduk tercongok depan TV tu, nak tengok kartun inilah.

Selepas dua tiga kali saya dengar dia asyik mengulang-ngulang bait-bait lagu tersebut. Dengan tak semena-mena saya pun turut terhafal lagu Wonderpets. Haa.. elok lah tu, kak long yang berumur hampir 25 tahun nyanyi lagu kartun dengan adik bongsunya berumur 7 tahun. Tapi best jugak, tau! Ada maksud tersirat di sebalik liriknya.

Budak berumur tujuh tahun ada imaginasinya tersendiri apabila menonton rancangan kartun ini. Dengan itu penafsirannya adalah penafsiran seorang anak kecil yang mungkin melihat kepentingan kerjasama dalam skop yang lebih kecil. Tiga sekawan terdiri daripada seekor hamster, kura-kura dan anak itik, menggelarkan diri mereka Wonderpets, menyelamatkan seekor anak kucing yang ketakutan ataupun bekerjasama menyelamatkan pokok yang hampir mati. Jadi, kalau nak selamatkan apa-apa, kena naik bot terbang, mesti bekerjasama, barulah dapat buat! Bagus betul director & producer rancangan ni. Walaupun bukan beragama Islam, nilai yang diterapkan amat selari dengan ajaran Islam.

Itu sudut pemikiran kanak-kanak. Bagaimanakah pula sepatutnya kita melihat konsep bekerjasama dari perspektif orang yang lebih dewasa? Sudah tentu skopnya lebih luas, bukan? Sepatutnya lebih ummatic! Konsep bekerjasama, atau dalam bahasa Arab, disebut TA’AAWUN. Dalam surah al-Maidah, ayat 2, Allah berfirman, maksudnya:

“…Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksanya”.

Saya merenung deretan kitab-kitab tafsir yang Abah telah borong tatkala dia mengerjakan umrahnya yang terakhir sebelum dia meninggal dunia. Saya buka jilid 4, tafsir Fi Zilalil Quran yang dihasilkan oleh As-syahid Syed Qutb rahimahullah sewaktu dia berada dalam penjara. Saya cari ayat yang tertera di atas, ternanti-nanti, apakah penafsiran mufassir yang mulia ini. Saya ketemu dengannya. Nah, ini yang dapat saya petik untuk dikongsi bersama-sama sahabat-sahabat sekalian!

1- Dengan cara pendidikan Rabbani, tarbiyah islamiyah telah berjaya mengasah jiwa orang-orang Arab tunduk kepada perasaan taqwa yang kuat & membiasakan diri mereka dengan perilaku yang mulia, sedangkan dulunya, jiwa mereka amat jauh dari tahap dan aliran ini.

2- Cara tindak-tanduk orang Arab yang biasa & dasar mereka yang masyhur ialah: “TOLONGLAH SAUDARA ANDA, SAMA ADA DIA ZALIM ATAU KENA ZALIM”. Itulah perasaan fanatik jahiliyah & perkauman.

3- Pada mereka, bekerjasama & saling membantu dalam kerja-kerja yang berdosa dan menceroboh adalah lebih dekat dan lebih kuat daripada bekerjasama dalam kerja-kerja kebajikan dan takwa. Mereka berikat untuk saling membantu dan bekerjasama kerana kebatilan sebelum bekerjasama kerana kebenaran, dan di zaman jahiliyah, jarang terdapat satu perikatan yang bertujuan membela kebenaran.

4- Kemudian, datanglah Islam dan cara pendidikan Rabbani untuk mengikatkan hati manusia dengan Allah, mengikatkan ukuran nilai-nilai dan akhlak dengan ukuran dan neraca Allah. Ia datang untuk mengeluarkan bangsa Arab dan umat manusia seluruhnya dari kefanatikan jahiliyah, dari ta’sub perkauman, dari tekanan perasaan dan emosi peribadi dan dari sentimen kekeluargaan dan kesukuan dalam bidang mu’amalah dengan kawan dan lawan.

5- “Manusia” telah dilahirkan semula di Semenanjung Tanah Arab, iaitu manusia baru yang berakhlak dengan akhlak-akhlak Allah. Ia juga merupakan hari kelahiran yang baru bagi bangsa Arab dan juga manusia di seluruh bumi ini.. menampakkan lagi betapa jauhnya jurang antara dasar jahiliyah dan ufuk Islam yang tinggi!

Dengan kata lainnya, bekerjasamalah kita di atas dasar takwa kepada Allah, berjamaahlah kita kerana iman kepadaNya. Jika takwa masih belum dipasak sebelum kata dikota, jika jemaah di intima’ sedangkan iman tiada, kerjasama itu mungkin atas kehendak nafsu semata-mata, berjamaah itu bukannya lillahi ta’ala (na’uzubillahi min zalik!). Lantas, mana mungkin permuafakatan itu membuahkan keberkatan? Jaddidu imaanakum! Allahu ta’ala a’lam.

Hmm..kembali kepada Wonderpets. Ada lirik terbaru yang digubah oleh bapa saudara saya, Ayah Su dan sekarang menjadi nyanyian yang meniti dibibir adik-adik dan sepupu-sepupu saya yang masih kecil.

Apa yang penting?
Jange bbaloh!
Apa yang penting?
Jange bbaloh!


Ramai-ramai mereka menyanyikan versi baru ini sewaktu mereka berkejar-kejaran di sekeliling kampung. Saya tersenyum. Iyalah, sedang mereka bertelagah sesama sendiri, tiba-tiba ada orang nyanyikan lagu ini. Hmm, tak jadi nak gaduh. Bijak, bijak!

Wednesday, June 04, 2008

Weii, Barang Naik lagi!

Arrghh, harga petrol naik lagi!!! Kesabaranku sudah di ganggu gugat. Sabar pun sabar jugak, tapi bertindak pun kena jugak. Yang hak perlu ditegakkan, yang batil wajib dihancurkan! Untuk kesekian kalinya, rakyat dah kena tipu hidup-hidup oleh kerajaan yang hanya pandai menabur janji kononnya harga minyak tak kan naik dalam masa beberapa bulan ni. Belum pun sampai 3 bulan, petrol naik RM 0.78, diesel naik RM 1. Ape kejadah? Kalau dibiarkan macam ni, naya kita.
Hari tu dah dicadangkan supaya kita makan ubi kayu menggantikan beras. Sekarang diorang nak cadangkan apa pulak? Petrol diganti dengan air sirap? Air sirap tu boleh dikira mewah jugalah oleh rakyat marhaen yang hidup merempat kerana selama ni mereka menggunakan air parit untuk makan minum.

Malam ni stesen-stesen minyak diserbu mengalahkan serbuan di Jom Heboh. Malam ni, kereta, motor, van, lori dan segala macam jenis tong beratur berderet di hadapan pam memohon simpati si bangla supaya diisi penuh-penuh. Semua risau. Semua bengang. Moga-moga Allah membuka mata para rakyat yang dizalimi ini dengan seluas-luasnya. Sesungguhnya, doa orang yang dizalimi itu akan Allah makbulkan.

Monday, May 26, 2008

What'll happen if there's no patience?

Alhamdulillah, the 6 week attachment is over! There, I learnt about vices and virtues apart from all the pharmaceutical industry stuffs. Then, I came into a conclusion that we will succeed in anything we do, provided that we possess the virtues to combat all vices that will pop-up from nowhere. These popped-up things may produce a havoc and miserable life if they are not controlled prudently. Always they make people end up with a resignation letter, screaming and yelling to one another, creating a new heart full of hatred and disgust. In the long run, people won’t have sincerity and working may no more become a kind of enjoyable ‘ibadah (worship). Then, tiredness will become the only fruit of all hard works, which is very much futile.

It’s true that due one’s competency, the given tasks may be completed despite all those vices growing in one’s heart and mind. However, will they just end there? No, because though we got the forgiveness from Allah upon our sincere repentance, we still have to seek forgiveness from the human being too, should there any mistakes we have made against her or him. Otherwise, we’ll keep on tailing her or him in the Hereafter only to reconcile the unsolved worldly matters before we can enter the paradise. We don’t want this to happen on ourselves, did we? Hence, let’s start nurturing our soul to be at least PATIENT in every single thing happen to us.

Somebody may ask, out of numbers of virtues, why patience? It is simply because:

- With no sign, we may be invisibly ‘mutated’ into a stranger if our temper is not controlled by the patience
- We require patience to guard us from doing those vices which are very much liked by the devils creatures
- We need patience to learn new things in order to keep up with the fast track we are in
- Patience is a friend that will help us to make a way through the depressive conditions
- Resistance against any hardship will be developed by patience and this in turn, will make us a stronger and more persevere person

- Patience lets our mind and heart to function optimally and wisely
- To be patient is to practice the prophet’s sunnah!

In fact, it may be easier said than done but it’s not unworthy to try it. The chapters of history of da’wah, for instance, have proven that many have stumbled along the struggle. That is why, in Al-Quran, Allah has promised lots of indescribable rewards to the small quantity of individuals who are successfully categorized into the people of patience, as-sobiruun. A strong man is not a fit body builder, but a strong man is the one who can control his anger.

Please refer to these Quranic verses – Surah Al-Kahfi: 28, 66-69, Surah Taha: 132, Surah Luqman: 17, Surah Al-Anfal: 45, Surah Al-Baqarah: 45, Surah Al-‘Asr.

Tuesday, May 20, 2008

Terima Kasih, Cikgu!


Infinity of “Thank You” goes to all my teachers in:



- Taski ABIM Kedai Mulong (1989)
- Sek. Ren. Islam (SRI) ABIM Al-Hikmah, Tanjung Mas (end of 1989 – 1995)
- Maahad Muhammadi Lilbanat, Kota Bharu (end of 1995 – 2001)
- Pusat Tuisyen Kami, Kota Bharu (PMR 1999 & SPM 2001)
- Darul Quran JAKIM, Kuala Kubu Bharu (end of 2001 – mid of 2002)
- IIUM Matriculation Centre (mid of 2002 – mid of 2004)
- International Islamic University Malaysia, Kuantan (mid of 2004 until now)

Also, a BIG Thank You to all my informal teachers who helped me a lot in shaping my personality:



- Abah (May Allah rest your soul in peace and grant you His Blessings for bringing me up and spending your time fetching me from tahfiz class. The image of you holding the car steering or the motorbike handle with the trembling hand due to minor stroke will always be captured in my mind)
- Ummi (for teaching me how to lead this life)
- Pok Wei (I still can hear the sound of your swishing cane every time I wrongly recite the Quranic verses. May Allah rest your soul in peace and grant you His Blessings)

…and to all who teach me even one single thing in this life, God Bless!

HAPPY TEACHER’S DAY!

Sunday, May 18, 2008

Selamat Hari Ibu!

Lima, enam hari yang lepas, sedang kami adik-beradik menonton televisyen, ummi tiba-tiba bertanya kepada kami semua, “Dalam banyak-banyak bulan, bulan apa yang ada paling banyak hari?”

Kami memandang antara satu sama lain dengan kerutan di dahi yang bertaut semata-mata memikirkan jawapan kepada teka-teki ummi sebentar tadi.

“Mana ada, ummi. Paling banyak pun 31 hari je, mana ada yang lebih daripada tu”, adik saya, Hanin, memberi respon.

“Ada. Bulan 5 la”, ummi memberikan jawapan sambil tersenyum.

“Bulan 5 kan ada Hari Pekerja dan Hari Ibu. Lepas tu, ada Hari Guru.. Hehehe.. Betul tak?”, ummi mengulas tanpa dipinta.

Kami terkulat-kulat mendengarkan ulasan kepada jawapan ummi dan saya berkira-kira dalam hati tentang hari-hari istimewa di bulan Mei ini. Ooh, banyak rupanya! Lagi banyak daripada yang disenaraikan ummi tadi. 1 Mei: Hari Pekerja, 11 Mei: Hari Ibu, 15 Mei: Hari Nakbah (tarikh rasmi tanah Palestin dijajah secara langsung oleh Yahudi), 16 Mei: Hari Guru dan beberapa tarikh yang merupakan tarikh lahir adik saya dan beberapa orang sahabat-sahabat yang saya kenali sejak sekian lama. Sepanjang seminggu ini, ummi tiada di rumah kerana mnghadiri kursus dan peperiksaan penilaian tahap kecekapan (PTK) di New Pacific Hotel, Kota Bharu. Jadi, kemeriahan menyambut Hari Ibu tidak begitu terasa.

Saya terkenang kembali perbualan saya dengan ummi lebih kurang setahun yang lepas. Walaupun setahun, tapi masih lekat di ingatan kerana impaknya cukup besar bagi saya. Kononnya, pada waktu itu, kumpulan saya ditugaskan untuk membuat pembentangan tentang career-mom untuk subjek Parenting. Telah banyak artikel yang kami cari melalui Internet berkenaan tajuk tersebut. Namun, entah kenapa hati kecil saya tiba-tiba terdetik untuk mengaturkan satu ‘wawancara khas’ bersama ummi. Mungkin kerana saya berkesempatan untuk pulang ke rumah sebelum tarikh pembentangan, hasrat saya itu berjaya direalisasikan. Tambahan pula, sudah lama saya mengagumi ummi lebih-lebih lagi setelah abah pergi menyahut seruan Ilahi pada 2003. Dalam diam, saya mencari-cari, apakah azimat yang ummi genggami selama ini demi meneruskan kehidupan, membesarkan kami sepuluh beradik dengan begitu tabah sedangkan pada waktu yang sama, ummi juga bekerja dalam profesion perguruan.

Kami berborak ketika bersantai di ruang famili dalam rumah sementara adik-adik yang lain khusyuk menonton televisyen.

“Abah tak pernah mintak ummi berhenti kerja ke?”
“Tak pernah. Soal nak kerja ke, tak nak kerja ke, abah serahkan pada ummi. Cuma, kita orang perempuan ni, kalau bekerja, kenalah pandai jaga diri, jaga maruah. Ada batas-batas pergaulan yang kita kena cermati”

“Kenapa ummi kerja ye? Kalau ikutkan, gaji abah seorang pun cukup je untuk sara keluarga”
“Nak tolong abah, nak aplikasikan ilmu, nak tambah ilmu, cari pengalaman. Orang perempuan pun nak juga ada duit simpanan sendiri. Yelah, kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Kalau ada simpanan sendiri, kuranglah sikit bebanan dalam masa-masa emergency. Macam orang kata, sediakan payung sebelum hujan”

“Ooo.. Hmm, betul juga tu. Anak-anak macam mana, mi? Kerja jadi cikgu ni pun, kak long tengok tak kira masa juga. Petang petang ada kelas tambahan, tak pun ada mesyuarat. Hujung minggu pun macam tu juga. Selalu kursus sana, kursus sini”
“Itu yang susah tu. Sebab itulah ummi dan abah hantar anak-anak ke sekolah agama sejak dari kecil, supaya anak-anak ni faham tugas ibu bapa, tahu adab-adab dan asas-asas agama. Kalau kita nak nasihat pun, senang terima”

“Ummi rasa, apa yang paling penting bagi ibu bapa yang berkerjaya?”
“Pendidikan anak-anak. Cari tempat yang paling bagus untuk pendidikan anak-anak sebab kita tahu masa kita dengan anak-anak di rumah tak lama. Sekurang-kurangnya, apa yang kita tak boleh bagi di rumah, diorang boleh dapat di sekolah”

Sejurus mendengar penjelasan ummi, saya semakin jelas tentang kenapa kami adik-beradik disekolahkan di sekolah agama sejak dari tadika lagi. Sejak dari darjah satu hingga darjah enam, kami ke sekolah seawal jam 7 pagi, pulang dari sekolah pada jam 5 petang dan sampai di rumah lebih kurang pada pukul 6 petang. Masuk sekolah menengah pun begitu. Lagi dahsyat, sebab hampir setiap petang ada kelas tambahan, tak pun, ada aktiviti ko-korikulum atau tuisyen.

Saya harus terpacak tepat di tepi jalanraya di hadapan rumah tepat pada jam 6.30 pagi. Jika tidak, bas SKMK nombor 39 itu akan meninggalkan saya tanpa sebarang pesanan. Biasanya saya akan sampai di rumah pada jam 7 petang. Selama setahun di tingkatan empat, jadual harian saya bertambah padat kerana saya menghadiri kelas tahfiz yang diadakan pada sebelah malam. Saya letih yang teramat! Rumah hanyalah tempat tidur, mandi dan makan kerana masa saya di rumah hanyalah dari pukul 10.30 malam hingga 6.30 pagi keesokan harinya.

Rutin harian yang begitu membuatkan saya kadang-kadang mengadakan pemberontakan dalaman. Kenapa saya perlu melalui semua ini? Kenapa ummi dan abah tidak menyekolahkan saya di sekolah yang hampir dengan rumah seperti jiran-jiran saya yang lain? Kenapa saya terpaksa pergi dan pulang dari sekolah menaiki bas atau teksi sedangkan ummi dan abah mempunyai kenderaan? Kenapa dan kenapa? Sejuta kali saya bertanya kenapa sekalipun, jawapannya masih belum saya ketemu sehinggalah pada hari saya berborak dengan ummi setahun yang lalu.

Jadi, itulah jawapannya. Semua itu adalah pendidikan, dengan kata lain, satu tarbiyyah yang berpanjangan. Ummi memberikan tarbiyyah itu secara tidak langsung kepada kesepuluh anak-anaknya. Jarang sekali saya melihat ummi menyatakan sebab-sebab kenapa dia berbuat begitu dan begini. Dia lebih banyak berdiam diri, berfikir dan bertindak. Sejak abah tiada, ummi lebih bersungguh-sungguh dalam menguruskan kerja dan keluarga. Permintaan anak-anak, ummi akan usahakan untuk dipenuhi. Jarang sekali dia berkata tidak kecuali pada perkara yang jelas tiada faedahnya. Bagi ummi, dengan siapa lagi anak-anak nak minta kalau bukan darinya. Kalau tidak diberi perkara baik yang diperlukan, bimbang pula anak-anak akan melakukan sesuatu yang tidak baik.

Seingat saya, sekali pun ummi tidak pernah merungut bilalah agaknya saya atau adik-adik yang berada di kejauhan ini akan pulang bercuti. Ummi tidak pernah mendesak supaya saya balik awal sekiranya cuti semester bermula. Jauh sekali dia menghalang saya daripada pergi ke program-program. Setiap minggu ummi akan menelefon bertanya khabar anak-anaknya. Itu jugalah cara dia melepaskan rindu yang tidak pernah disuarakan. Ummi tahu anaknya ini “sibuk” benar, hampir setiap malam terlibat dengan mensyuarat itu dan ini. Jadi, ummi hanya akan menelefon pada lewat malam yang sebenarnya pada ketika itu, ummi sepatutnya sudah masuk tidur. Sanggup ummi bersengkang mata. Jika menelefon, ummi akan bercerita tentang karenah nakal adik-adik yang tak berkesudahan. Kadang-kadang, ummi memberitahu tentang tohmahan serta hasutan dengki saudara mara yang terlibat dengan pembahagian pusaka arwah abah yang sampai sekarang masih belum selesai. Bukan senang nak menyelesaikan masalah-masalah tersebut sendirian. Apa sekalipun keadaannya, saya yakin dan percaya, ummi mampu menghadapinya walaupun saya tidak pernah melihat ummi menangis.

Semakin saya menginjak ke kedewasaan, semakin saya mengerti perasaan seorang wanita mulia bergelar ummi. Pengertian itu membuatkan saya berazam, saya sekali-kali tidak akan membelakangkan ummi dalam apa jua yang saya lakukan. Ah, sesuatu yang bernama azam tidak semestinya berjaya direalisasikan. Beberapa kali juga saya telah membuatkan ummi berkecil hati tapi, alhamdulillah, Allah terus menyedarkan saya. Maafkan kak long, ummi! Selamat Hari Ibu! Thank you for being my only mom! Because of you, I am here. The song by In-Team below is my special dedication for you, ummi.

SEGENGGAM TABAH

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak air mata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi

Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai melanda
Diredah bersendirian

Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti

Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu

Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya