Monday, June 11, 2007

Tanda-tanda Kiamat

Sabda Rasulullah SAW:

1) "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain (bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan babi (setelah mati)".
(Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

2) Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak"
(Hadis riwayat Thabrani)

3) Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

4) Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi"
(Hadis riwayat Ahmad)

5) Daripada Ali bin Abi Thalib ra, RasulullahSAW bersabda: "Apabila umatku telah membuat 15 perkara, maka BALA pasti akan turun kepada mereka, iaitu :

1. Apabila harta negara hanya beredar dikalangan orang tertentu sahaja
2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan
3. Zakat dijadikan hutang
4. Suami menurut kehendak isteri (dalam perkara bertentangan syariat)
5. Anak derhaka terhadap ibunya
6. Akan tetapi (anak tadi) sangat baik terhadap kawan-kawannya.
7. Ia (anak) suka menjauhkan diri daripada ayahnya
8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid.
9. Yang menjadi ketua sesuatu kaum adalah orang yang paling hina di antara mereka.
10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.
11. Arak sudah diminum secara berleluasa.
12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki)
13. Para artis-artis disanjung-sanjung.
14. Muzik banyak dimainkan/didendang kan.
15. Generasi akhir umat ini akan melaknat generasi pertama (para sahabat terdahulu). Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau GEMPA BUMI ataupun mereka akan dirubah menjadi makhluk lain"
(Hadis Riwayat At-Tirmidzi)

Wahai Muslimin Muslimat.. APA LAGI YG KITA TUNGGU? BERINGATLAH! KEMBALILAH KEPADA ISLAM! Janganlah kita SOMBONG & EGO terhadap ALLAH. Adakah kita ingin menunggu maut datang di hadapan kita baru ingin bertaubat? Sampai bilakah kita ingin MENUNGGU & TUNGGU, NANTI & NANTI, TANGGUH & TANGGUH untuk berubah dan membuat persediaan diri? Adakah kita tahu bila kita akan MATI? Adakah kita boleh jamin yg kita akan hidup sehingga ke akhir hari ini? Kalian yang tidak solat, TUNAIKANLAH SOLAT kerana SOLAT itu adalah perkara asas bagi seseorang yg bergelar Muslim...dan ia adalah wajib! Kalian yang tidak menutup aurat, atau menutup sebahagian tetapi membuka sebahagian yang lain, BERTAUBATLAH, TUTUPLAH AURATMU DENGAN SEMPURNA, HENTIKANLAH SEGALA BENTUK MAKSIAT! Hentikanlah mendengar muzik-muzik yang melalaikan. Tunaikanlah zakat dan haji bagi yang berkemampuan. Tunaikanlah kewajipan kalian sebagai MUSLIM & PENDAKWAH. Di manakah AKHLAK & ADAB KITA SEBAGAI MUSLIM?
Bagi para Muslimin, DI MANAKAH SOLAT BERJEMAAH ANDA, DI MASJID-MASJID, SURAU-SURAU & RUMAH-RUMAH? Bagi para suami, para bapa, para isteri, para ibu ..DIDIKLAH ANAK-ANAK KALIAN. Kalian diberi amanah untuk menjaga dan mendidik, BUKAN SEKADAR MELAHIRKAN mereka. Jadikanlah mereka sebagai anak yang SOLEH & SOLEHAH. Pada masa yang sama, KALIAN JUGA WAJIB MENUNJUKKAN CONTOH pada mereka sebagai MUSLIM, bukan sekadar menghantar mereka ke sekolah agama.

No comments: