Saturday, August 08, 2009

Minggu Pertama

1 Ogos 09:

Cepatnya masa berlalu. Esok dah kena lapor diri. Tiba-tiba rasa takut dan malas menyelinap ke dalam hati. Almaklumlah, sepanjang bercuti selama 3 bulan ini, buku-buku farmasi langsung tidak diselak. Selama 3 bulan ini jugalah aku berada dalam zon selesa. Boleh dikira berapa buah buku ilmiah sahaja yang aku sempat khatam dalam masa 3 bulan ini. Seingat aku 3 buah buku cuma..sungguh tidak mencapai sasaran. Sebulan sekali aku menghadiri usrah PAPISMA. Itu pun baru saja bermula pada Julai lepas. Harapnya, aku akan komited dalam hal ini. Ameen ya rabb!

2 Ogos 09:

Pada jam 8.30 pagi, aku melangkah masuk ke pejabat Kementerian Kesihatan Negeri Kelantan di Wisma Persekutuan dengan ditemani suami tercinta di sisi. Berdebar-debar! Tak tahu ke mana aku akan ditugaskan selepas ini. Di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu kah? Atau di luar daerah?

Aku berkumpul di bilik mesyuarat bersama-sama dengan 11 orang graduan farmasi UiTM dan seorang lagi kawan sekelasku, Nini, yang juga berjaya ditempatkan di Kelantan. Kami memberi sepenuh perhatian kepada taklimat ringkas yang disampaikan oleh pegawai dari Bahagian Sumber Manusia KKM Negeri Kelantan. Kemudian, surat arahan lapor diri di tempat bertugas diedarkan.

Di bahagian atas surat, tertera nama dan nombor kad pengenalanku. Aku meneliti isi surat. ".... anda dikehendaki melaporkan diri kepada Pengarah Hospital Kuala Krai dan seterusnya bertugas di Klinik Kesihatan Kuala Krai.." Begitu lebih kurang bunyi ayatnya. Kuala Krai? Tak ada pun nama hospital ini dalam senarai tempat untuk PRP. Biar betul! Pelbagai persoalan menerjah kotak fikiran dengan serta merta. Kuala Krai-Kota Bharu, lebih kurang satu jam lebih perjalanan. Mahu berulang dari rumah ke tempat kerja? Menumpang? Sewa rumah?

Kemudian, kami diarahkan supaya pergi ke Pejabat Pentadbiran Bahagian Farmasi di Pengkalan Chepa untuk sesi taklimat lain. Bergegaslah kami ke sana dengan menaiki kenderaan sendiri. Nasib baik suamiku sudi menghantarkanku ke sana. Terima kasih, abang! Di sana, kami ditempatkan dalam sebuah bilik mesyuarat. Sempatlah kami bertaaruf sesama sendiri. Sangkaanku tepat sekali. Ternyata, akulah yang paling tua di kalangan kami semua dan satu-satunya PRP di sini yang berstatus ISTERI.

Seorang pegawai perempuan masuk. Kami disapa dengan penuh mesra dan ucapan selamat datang dihulurkan kepada kami penjawat awam yang baru.

"Makluman, ada perubahan dalam surat yang adik-adik terima tadi"

Hah, perubahan? Apakah? Kuperhatikan setiap wajah PRP baru ini berkerut-kerut.

"Surat ini salah kan, kak?", salah seorang PRP bertanyakan pegawai tersebut.

"Ya, ada kesilapan yang telah kami lakukan dan kami mohon maaf banyak-banyak. Sebenarnya, adik-adik semua akan ditugaskan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ 2), Kota Bharu, bukan di hospital-hospital di daerah lain. Selepas ini, adik-adik dikehendaki berjumpa dengan ketua Unit Farmasi HRPZ2, Datin Ainon. Selamat bertugas!"

Di HRPZ 2, kami bertemu mata dengan Datin. Kemudian, kami diarahkan untuk ke pejabat pentadbiran Ketua Pengarah Hospital untuk menyerahkan segala dokumen yang berkaitan dan menyelesaikan perkara-perkara yang bersangkut-paut dengan PRP. Wah, banyak sungguh borang yang perlu diisi! Berpinar-pinar mataku melihat kotak-kotak kecil ini.

Destinasi terakhir kami pada petang ini ialah Unit Farmasi HRPZ 2. Alhamdulillah, nikmatnya dapat duduk! Berjalan kaki ke sana ke mari dengan memakai kasut baru tentunya memenatkan..mujurlah kaki tidak melecet..lenguh-lenguh sahaja. Sesampai kami di sana, Mr. Raj, salah seorang penolong pegawai farmasi (PPF) menghulurkan punch-card kepada kami. Petang ni dah mula punch, esok wajib datang awal dan berada di sini sebelum jam 8 pagi. Itulah antara pesanan-pesanan yang ditinggalkan oleh Pn. Dir, pegawai farmasi bahagian in-patient, sebelum kami melangkah pulang. Hooraaayy, baliiiiiik!

3 Ogos 09:

Kerana tersilap perhitungan sewaktu keluar dari rumah menuju ke tempat kerja, aku punch kad tepat pada jam 8 pagi..huhu, nasib baik! Hari ini kami ke pejabat KWSP untuk membuka akaun. Kalau lambat buka akaun, lambatlah dapat gaji. Gaji akan dipotong sebanyak 11% untuk disimpan dalam akaun KWSP, dalam RM 4oo lebih juga tu. Tak apa, sebagai simpanan hari tua. Sebelum ini, aku dan suami pernah berbincang, kira-kira 2% pendapatan kami akan kami infaqkan untuk gerak kerja Islam, insya Allah. Mulai dari sekarang, haruslah pandai menguruskan wang!

Kami diberikan jadual rotation sebagai PRP sepanjang 52 minggu ini. Bermula pada minggu hadapan, selama 4 minggu aku ditempatkan di Department of Cytotoxic Drug Reconstitution (CDR). Bosku merupakan seorang graduan farmasi dari UiTM, setahun lebih muda dariku. Berkaliber betul orangnya, baru setahun bergelar Fully Registered Pharmacist (FRP), beliau sudahpun diberikan amanah untuk mengepalai departmen ini. Sementara itu, terdapat dua orang graduan farmasi UIAM yang masih berada di HRPZ 2, Kak Huda (first batch yang juga merupakan senior sekolahku) dan Kak Yat. Senior PRP dari UIAM yang masih ada sekarang pula ialah Mira, Afzan, dan Nani. Mereka ini akan menamatkan tempoh sebagai PRP dalam masa yang terdekat.

Mohon tunjuk ajar kalian, ya!

No comments: