Sunday, March 30, 2008

Katak dalam transparent beaker

Amantadine, rimantadine, nucleoside reverse transcriptase inhibitors, non-nucleoside reverse transcriptase inhibitors, protease inhibitors, lamivudine, stavudine, delavirdine..bla, bla, blaaa… Fuhh, byk sungguh nk kena hafal ni! Entah apa-apa lagilah nama antiviral, antiretroviral yang kena ingat. Antara bnyk2 itu pun tak ada satu yang boleh jadi the ultimate cure for HIV/AIDS..subhanallah! Nasib baik notes Dr. Razak ni tak se’complex’ notes Dr. Bala, senang sikit nak buat hand-notes. Dah lama menatap notes, mata mula berpinar-pinar. Apabila tengok objek2-objek jauh di library ni, blur je..ish, dah rabun ke?

Singgah PC sekejaplah utk surf internet & buka blog utk mencoret-coret. Sambil-sambil tu buka ‘media perdana’ & ‘media alternative’ untuk tahu perkembangan terkini dalam dan luar negara. Tiba-tiba, datanglah sorang classmate duduk di PC sebelah lalu menyapa, “Suka ek tengok benda ni?”, katanya merujuk kepada ‘media perdana’ saya. Saya tersenyum bersahaja sambil membiarkan dia berceloteh sendirian. “Com-lab ni dah jadi macam bilik berita pulak”, tambahnya lagi apabila saya tidak menghiraukannya.

Di dalam hati, saya berkata, ‘Orait la tu kalau com-lab ni jadi bilik berita, tak adalah student UIA Kuantan ni jadi macam katak dalam transparent beaker macam kat lab je. Ini tidak, asal dapat internet je, mesti log in frenster je, tengok-tengok gambar, takde dah nak tengok berita-berita semasa, apa yang jadi pada Negara, apa yang Belanda dah buat pada Islam’. Alahai, kata-kata tu terbit di dalam hati je tanpa terluah melalui bibir. Tak apa, saya ada blog sebagai jurubicara!

Jom, boikot Belanda!

No comments: